Csavard körbe a spárgát a paradicsom növény körül, és garantáltan nem fogod megbánni!

Egy hónap múlva végre a földbe kerülhetnek a paradicsompalánták! Ahhoz, hogy a kötözés ne legyen káosz, érdemes néhány trükköt bevetni. Már az ültetéskor figyelned kell, hogy a későbbiekben, amikor a növények már szárnyra kapnak, sokkal könnyebb dolgod legyen. Így a szezon során zökkenőmentesen gondoskodhatsz a paradicsomokról, és élvezheted a bőséges termést!
A paradicsom termesztése a kertben szinte gyerekjáték, de érdemes néhány praktikus tippet magaddal hozni, hogy még sikeresebb legyen a folyamat. Ha olyan fajtát választasz, amely folyamatosan növekszik, a paradicsom kötözése igazi kihívássá válhat, még a legprofibb támrendszer mellett is. Sokan a növény szárához rögzítik a madzagot, hogy támogassák az egyre terebélyesebb növényt, de ez a módszer a szár felsértéséhez vezethet a növekedés során. Éppen ezért a legbiztosabb megoldás, ha már az ültetéskor gondoskodsz a madzag elhelyezéséről, méghozzá ügyesen és jól megválasztott helyen!
A módszer lényege, hogy a spárgát nem a paradicsom szárához kell rögzíteni, hanem a végét el kell rejteni az ültetőgödörben. Ezt követően helyezd rá a paradicsomnövényt, majd a spárgát kösd a támrendszer tetejéhez. Ezzel a technikával elkerülheted, hogy a növény szárát sérüljön, és az idő múlásával a paradicsom kötözése is sokkal könnyebb lesz. Mindössze annyit kell tenned, hogy a növekvő szárat a kifeszített madzagra fekteted. Nézd meg ezt a videót a részletes bemutatóért!
Ha nem támasztanád meg a paradicsomnövényeket, azok a földre terülve maradnának, ami megkönnyítené a gombabetegségek támadását a nedves levelek miatt. A karózás és a kötözés nem csupán a folyamatosan növő fajták, hanem a törpe változatok számára is elengedhetetlen, hiszen a szár nem mindig képes elviselni a termés súlyát. Ha megfelelően támasztod meg, elkerülheted, hogy letörjön. Ráadásul egy jól kialakított támrendszer lehetővé teszi, hogy kis helyen is bőséges paradicsomtermést érj el, mivel a növények nem terjeszkednek annyira. Ehhez azonban elengedhetetlen a folyamatos gyomlálás és metszés is; így szép, egészséges paradicsomokat szüretelhetsz.