Szerezz be ezeket a kincseket minél hamarabb: varázslatos hatással lehetnek a testedre a téli hónapokban!
Ezekkel a téli fűszerekkel azonba védekezhetünk ellene, sőt még fiatalodhatunk is velük. Ráadásul jó hír az is, hogy ennek a szívmelengető és gyerekkort idéző illatnak igazából nincs közvetlenül köze a hizlaló édességhez. Mutatjuk melyek ezek:
Fahéj
A karácsony varázslatos időszaka nem múlhat el a csípős, de édes ízű fűszerek nélkül, amelyek tökéletes harmóniát alkotnak mind az édes, mind a sós ételek világában. A gyerekek szívét különösen a mézeskalács és az almás sütemények fogják meg, de ne feledkezz meg az almás, körte- vagy szilvabefőttekről sem! Ezek remekül belecsempészhetők a gyümölcslevesekbe és gyümölcssalátákba is, így a kicsik étrendjébe könnyedén beépíthetők. A húsételek pácolásához is kiváló fűszert kínál, különösen bárány- és marhahús esetén. Emellett a paradicsomos és rizses ételek ízét is feldobhatod egy csipetnyivel. Melegítő hatása révén nemcsak a nátha ellen hatásos, hanem a téli fűszerek között ez az, ami a fájdalmat is enyhíti, miközben baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal bír. Diéta alatt is érdemes beépíteni az étrendbe, hiszen kalóriamentes, ráadásul segíti a zsírégetést és a glükóz lebontását, így hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Az izomláz csökkentésére is kiváló, míg vágyfokozó hatása forróságot csempész a fagyos téli éjszakákba.
A szegfűszeg, e különleges fűszer, nem csupán az ízek világában játszik fontos szerepet, hanem gazdag történelme és sokoldalú felhasználása révén is kiemelkedik. Az illatos bimbók, amelyek a szegfűszegfa virágzatából származnak, fűszeres aromájukkal és meleg, fűszeres ízükkel varázsolják el az ételeket. Az indiai konyhában elengedhetetlen összetevőként találkozunk vele, de a karácsonyi sütemények, forralt bor és különféle húsételek ízesítésében is megállja a helyét. Emellett a szegfűszeg gyógyító tulajdonságairól is ismert, hiszen antibakteriális hatása révén a népi gyógyászatban is használják. Bárhol is használjuk, a szegfűszeg mindig egy cseppnyi egzotikumot csempész a hétköznapokba, és emlékeztet arra, hogy a fűszerek világa tele van meglepetésekkel és felfedezésre váró ízekkel.
A sütemények, gyümölcslevesek és forralt bor mellett ez a különleges, szárított rügyecske új dimenziót adhat a mártásoknak, húspácoknak és savanyúságoknak is. A zöldségek világában is remek társ, különösen a sütőtök és más tökfélék ízét emeli ki. Intenzív, égető aromája és étvágygerjesztő hatása miatt érdemes óvatosan adagolni, hogy ne vegye el a fogások eredeti ízét!
A gyömbér, ez a csodás fűszer, a természet kincseinek egyik legszínesebb képviselője. Különleges íze és aromája nemcsak ételeinket varázsolja különlegessé, hanem számos jótékony hatással is bír a szervezetre. A gyömbér gyökere fűszerként és gyógynövényként egyaránt megállja a helyét, hiszen segíthet az emésztés javításában, a gyulladások csökkentésében, és még a megfázás tüneteinek enyhítésében is. A konyhában sokféleképpen felhasználható: lehet belőle friss tea, ízletes smoothie vagy akár különleges édességek alapanyaga is. Számos kultúrában tisztelik, és a hagyományos gyógyászatban is régóta alkalmazzák. A gyömbér tehát nem csupán egy ízesítő, hanem egy igazi szuperélelmiszer, amelynek sokoldalúsága és jótékony hatásai mindenki számára elérhetők.
Süteményekbe leginkább őrölve, díszítéshez kandírozott formában használd, de figyelj rá, hogy nagyon keveset csippents belőle, mert erős, csaknem csípős az íze. Húsokhoz vagy szószokhoz, más főtt ételekhez frissen reszeld. A téli fűszerek közül ezt kombinálhatod fahéjjal, dióval, almával vagy mézzel, de magában, forró vízben áztatva vagy tealevéllel összeforralva is kitűnő frissítő.
A szerecsendió egy különleges fűszer, amelyet a világ különböző konyháiban nagyra becsülnek. Az aromás mag a szerecsendiófa gyümölcséből származik, és gazdag, meleg ízével különleges mélységet ad ételeknek. Használhatjuk édességekben, például piskótákban és pudingokban, de sós ételekhez is remek kiegészítő. Továbbá, a fűszer nemcsak ízletes, hanem egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, mivel gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk varázsolni a konyhánkban, a szerecsendió mindig jó választás!
Süteményekhez érdemes a szerecsendió virágát, amely finomabb magköpenyt kínál, míg sós ételekhez a magját ajánlom, lehetőleg frissen reszelve. Kiválóan ízesíti a burgonyás fogásokat, és remek kiegészítője a bárányhúsnak vagy a halaknak. Meglepő módon a spenóttal is jól harmonizál. Tökéletes választás babos, padlizsános és káposztás ételekhez, míg a besamel mártás elkészítésénél szinte elengedhetetlen hozzávaló.