Az amerikai hatóságok nemrégiben döntést hoztak, amelyben népszerű, de állítólag egészségügyi kockázatokat rejtő ételadalékokat tiltanak be.

Fedezze fel az élelmiszeripar legújabb trendjeit és innovációit a 2024-ben debütáló prémium szakmai eseményen, amelyet a Portfolio Csoport szervezett meg. Csatlakozzon hozzánk, és tapasztalja meg a szektor szakértőinek tudását és tapasztalatait egy izgalmas környezetben!
Néhány élelmiszergyártó már hosszú ideje, a fogyasztók tudta és beleegyezése nélkül, petróleum alapú vegyszerekkel látja el az amerikaiakat.
Hangsúlyozta, hogy az intézkedés hatálya alá tartozó összetevők súlyos kockázatot jelentenek a gyermekek egészségére és fejlődésére. Rávilágított a túlzott cukorfogyasztás által kiváltott egészségügyi gondokra is, kiemelve, hogy számos gyermek szenved cukorbetegségtől. Ezen túlmenően "méregnek" titulálta a cukrot, hangsúlyozva ezzel annak veszélyességét.
Martin Makary, az élelmiszerügyi hivatal vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szintetikus színezékek helyett arra ösztönzik a gyártókat, hogy térjenek vissza a természetes színezőanyagokhoz. A hivatalvezető viszont kiemelte, "nincs egyetlen összetevő, amely a gyermekkori krónikus betegségek járványát okozná."
És legyünk őszinték, a petróleum alapú ételfestékek kivonása az élelmiszer-ellátásból nem egy csodafegyver, amely azonnal egészségessé teszi az amerikai gyerekeket. De ez egy fontos lépés
- nyilatkozta Makary a Washington Post beszámolója alapján.
Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma, valamint az általa felügyelt Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) döntése értelmében azonnali hatállyal intézkednek két élelmiszerszínezék, a Citrus Red No. 2 és az Orange B engedélyének visszavonásáról. Ezen kívül hat további kémiai összetevő eltávolítását is elrendelik az élelmiszeriparból, amelyet 2026 végéig kell végrehajtani.
Az érintett anyagokat többek között népszerű üdítőkben és gyerekek által reggelire előszeretettel fogyasztott cukrozott gabonakészítményekhez használják.