Magyar sajtcsodák aratták a sikert Portugáliában: bemutatjuk a győztes sajtok névsorát!


A Portugáliában megrendezett World Cheese Awards hatalmas magyar sikerrel zárult. A kisüzemi és kézműves sajtkészítők összesen 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz érmet hoztak haza, bizonyítva ezzel a magyar sajtkészítés magas színvonalát. Az eredmények jól tükrözik a hazai szakemberek elhivatottságát és kreativitását a sajtkészítés terén.

A portugáliai Viseu városában zajlott le az idei év legkiemelkedőbb sajtversenye, a World Cheese Awards. A rendezvényre összesen 47 ország 4786 különböző sajttal nevezett, amelyeket 40 országból érkező 240 zsűritag - köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok - bírálta el. A verseny legjobbjai közül a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtja emelkedett ki, amely egy nyerstejből készült, növényi oltóval érlelt lágy juhsajt. Az év sajtjának választása igazi elismerés a kivételes minőség és a hagyományos készítési módszerek iránti elkötelezettség miatt.

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők lenyűgöző teljesítménnyel büszkélkedhetnek: a legutóbbi megmérettetésen 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést nyertek el. A 2024-es World Cheese Awards eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar sajtkészítők munkája kiemelkedő, és a magyar sajtok egyre szélesebb körű elismerésre tesznek szert a nemzetközi porondon. E siker mögött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által indított, több éves képzési programok állnak, amelyek a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel közösen szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapkézésektől kezdve egészen a kamarai keretek között lebonyolított franciaországi tanulmányutakig terjednek.

Évről évre egyre több sajtkészítő csatlakozik a rendezvényhez, és a díjazottak száma is folyamatosan emelkedik. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete elkötelezetten dolgozik a magyar sajtkultúra fejlesztésén, amelyet a sajtkészítők képzésével, a sajtbírálat színvonalának emelésével és a fogyasztói tudatosság növelésével kíván elérni. E törekvések mögött a NAK, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is áll. „Hihetetlenül büszke vagyok a magyar sajtkészítők elért sikereire. Évről évre egyre figyelemre méltóbb eredményeket produkálunk, és a sajtjaink iránt külföldön is nő az érdeklődés. Folytassuk a tanulást, dolgozzunk együtt, és hozzuk el Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát” – fogalmazott Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke és a Breier Farm sajtmestere, az eddig elért eredményekre utalva.

Related posts