Induljon a készülődés varázslatos pillanata: bemutatom nektek a legkülönlegesebb, leglágyabb mézeskalács receptet, ami garantáltan elbűvöli az ízlelőbimbókat!
Rakd egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, a szódabikarbónát és a szalalkálit. A lisztből csak 80 dkg-t használj fel. A tejet langyosítsd meg. Felezd el két edénybe.
Az egyik felébe tedd a szalalkálit, jól keverd el benne, amíg felfut az edényben, majd öntsd a tálba a többi hozzávalóhoz. A tej másik felét a szódabikarbónával futtasd fel, és tedd a tálba. Jól gyúrd össze a masszát, hogy ne maradjon benne csomó.
Miután befejezted a készítést, hints a tetejére egy réteg lisztet, majd helyezd a tálat egy jól záródó nejlon zacskóba. Ezt követően tedd el egy hűvös helyre, és hagyd pihenni egy napig.
Másnap a masszát borítsd egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használd fel. Addig gyúrd a masszát, amíg felveszi a gyúrótáblán lévő lisztet. 1 cm vékonyra nyújtsd a tésztát.
Szaggasd ki, és közepes lángon süsd, amíg szép barnára nem sül.
Amíg a tészta sül, 20 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét, pár csepp ecetet habverővel verj kemény habbá. A habot tedd nejlonzacskóba, szúrd ki a sarkát, így lehet díszíteni a süteményt.
Amint a sütemény teljesen kihűlt, érdemes légmentesen tárolni, hogy megőrizze puhaságát; ha nem így teszel, könnyen megkeményedhet.