Készítsd el ezt a tej- és cukormentes kuglófot, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul ellenállhatatlan ízélményt nyújt!


Az elkészített sütemény - a gondosan megválasztott díszítéssel - bátran helyet követelhet magának az ünnepi asztalon!

Laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység esetén laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani, tejallergiában azonban semmilyen tejtermék, így a laktózmentes termékek sem fogyaszthatóak, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák.

"Tejcukor-érzékenység esetén tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Tejallergia esetén - habár az alábbi recept nem igényli - de ha sütés-főzés során szükség van rá, a tejtermékeket növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal vagy tejszínnel lehet helyettesíteni" - magyarázza Fülöp Lili dietetikus.

Az almapüré mennyisége, ami 50 grammra tehető, nagymértékben függ az alma édességétől, és körülbelül 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez a mennyiség viszont a teljes kuglóf szempontjából elhanyagolható. A cukor helyettesítése érdekében gyümölcsöket is felhasználhatunk, például a banán jól funkcionál ebben a szerepben, hiszen egy 50 grammos adagban körülbelül 12 gramm szénhidrát található. Az almapüré választása a kuglóf tésztájában semleges íze miatt indokolt, így az édesség és az íz harmóniáját is megőrzi.

Az elkészítés folyamata rendkívül egyszerű. Először is, egy tágas tálban alaposan keverjük össze az összes hozzávalót. Ezután válasszunk ki egy kuglóf formát, amelyet alaposan kenjünk ki olajjal vagy margarinnal, hogy a sütemény könnyen ki tudjon jönni. A kész masszát öntsük bele a formába, majd helyezzük a süteményt egy 180 fokra előmelegített sütőbe. A végén pedig tűpróbával ellenőrizzük, hogy a sütemény tökéletesen átsült-e.

Tipp: Tejallergiások, laktózérzékenyek számára fontos, hogy a recepthez használt - ismert, bevált termék esetében is - margarin összetevőit mindig ellenőrizzék. Az összetevők időnként változhatnak, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy az adott termék továbbra is tej és/vagy laktózmentes!

Related posts