Szereted az ilyen húsféléket? Ha igen, érdemes tudnod néhány fontos dolgot! - Agrárszektor


Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák figyelem! Most 50% kedvezménnyel regisztrálhattok a rendezvényünkre! Ne hagyjátok ki ezt a kivételes lehetőséget!

A magyar családok étkezési kultúrájában a vasárnapi ebéd során a rántott hús szinte megkerülhetetlen klasszikus. Bár sokan élvezik ezt az ételt a hétvégén vagy nagy családi összejöveteleken, a mindennapi rohanásban gyakran nem szívesen állnak neki az otthoni panírozás nehézkes folyamatának. Egy friss, országos reprezentatív kutatás eredményei szerint a magyarok 80%-a időről időre választja a boltban kapható, gyorsfagyasztott rántott húst, azonban a felnőtt lakosság közel fele (48%) csupán negyedévente egyszer vagy még ritkábban él ezzel a lehetőséggel. A fogyasztók 43%-a ugyanis úgy véli, hogy ezek a termékek valamilyen szinten kompromisszumot jelentenek - áll a VALDOR legfrissebb közleményében.

A kutatásban megkérdezettek közül szinte ugyanannyian (46% illetve 45%) sütik bő olajban a gyorsfagyasztott, boltban kapható rántott húst, mint akik olaj nélkül, sütőben vagy air fryerben. Az utóbbit preferálók több mint fele ezt egészségesebb elkészítési módnak tartja.

A hazai táplálkozási ajánlások, különösen az okostányér irányelvei, azt sugallják, hogy célszerű minimalizálni a zsiradékbevitelt. Ennek megfelelően a bő olajban sült ételek főként csak ritkán kerülhetnek az egészséges étrend repertoárjába. A zsírfogyasztás csökkentésének egyik hatékony módja, ha zsírtakarékos technikákat alkalmazunk az ételek elkészítése során. Például, a klasszikus rántott hús elkészítéséhez használhatunk sütőpapírral bélelt tepsit vagy air fryer-t, így jelentősen csökkenthetjük a felhasznált zsiradék mennyiségét. A boltokban már számos előre csomagolt termék is elérhető, amelyek ilyen módon elkészítve is ízletesek maradnak. Érdemes tehát ezeket a zsírszegény alternatívákat keresni és előnyben részesíteni, ha alkalmanként mégis a panírozott, fagyasztott ételek mellett döntünk.

Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkára, hangsúlyozta, hogy az olajban sütés valójában nem szükséges. Matyasovszky Tünde, a VALDOR senior brand managere, felhívta a figyelmet arra, hogy a piacon kapható húsok túlnyomó része már előre elkészített állapotban érkezik. Ez azt jelenti, hogy a húsokat fűszerezik, pácolják és panírozzák, majd megsütik, és ezt követően gyors fagyasztással, -18 Celsius-fokra hűtve tárolják.

Otthoni sütés során tehát nem szükséges semmiféle extra olajat vagy zsiradékot használnunk. Csak annyit kell tennünk, hogy a húst a sütőbe vagy air fryer-be helyezzük, és a csomagoláson található elkészítési útmutatót követve, mindössze 10-12 perc múlva egy ízletesen ropogós bundájú, tökéletesen átsült, de mégis szaftos rántott húst varázsolhatunk az asztalra. A legtöbb márka már jó szokásként feltünteti a csomagoláson az olaj nélküli sütési lehetőséget (ikonnal), valamint a megfelelő hőmérsékletet és a sütési időt, így ezzel a részel sem kell bajlódnunk.

- tette hozzá a márka szakértője. A reprezentatív felmérés eredményei szerint a válaszadók kevesebb mint negyede - mindössze 21% - véli úgy, hogy a gyorsfagyasztott, panírozott húsok hizlalónak számítanak a magas zsír- és kalóriatartalmuk következtében. A dietetikus hangsúlyozta, hogy a húsok elkészítése és az azokkal való kombinációk szintén kulcsfontosságúak.

Az étkezési szokásaink tudatos átalakításával jelentős kalóriakülönbségeket érhetünk el. Például, ha a rántott húst nem bő olajban, hanem sütőpapírral bélelt tepsiben készítjük el, máris egy lépéssel közelebb kerültünk a könnyebb, egészségesebb változathoz. Fontos figyelni az alapanyagok kiválasztására is: ha soványabb húsrészt, mint például a csirkemellet választunk, az étel energiatartalma automatikusan csökken. A köret összetétele és mennyisége szintén jelentős hatással van a tányérunk kalóriatartalmára. A magas rosttartalmú gabonaköretek, mint a bulgur vagy a barnarizs, nemcsak táplálóak, de kevesebb is elég belőlük, főleg ha zöldségekkel gazdagítjuk az étkezést. Emellett, ha a szószokat is átgondoljuk, például a majonéz helyett könnyedebb alternatívákat, mint a görög joghurt vagy paradicsom alapú szószok választunk, akkor még több kalóriát spórolhatunk meg. Az ilyen apró változtatásokkal nemcsak az ételeink ízét, hanem táplálóbb jellegét is javíthatjuk.

- tette hozzá az MDOSZ táplálkozástudományi szakértője. Érdemes megemlíteni, hogy a gyorsfagyasztás az egyik legkíméletesebb tartósítási technika, melynek során a frissen elkészített alapanyagokat sütés után azonnal -18 Celsius-fokra fagyasztják. Ennek következtében elkerülhető a tartósítószerek használata, és így akár 18 hónapon keresztül megőrizhetjük az ételek frissességét és ízét. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a sütés után kapott végeredmény szinte egyenértékű legyen a frissen készült fogásokkal.

A kutatás szerint a magyar felnőtt lakosság csupán 12%-a gondolja úgy, hogy a gyorsfagyasztott, panírozott húsok beilleszthetőek az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozásba, még ennél is kevesebben (8%) vélik úgy, hogy akár diétába is illeszthető.

Az MDOSZ szakértője arra emlékeztet, hogy az egészséges táplálkozás egy nagyon rugalmas rendszer, amiben semmi sem tilos, ugyanakkor a mennyiség és a gyakoriság fontos szempont. A húsok esetén például a soványabb húsrészek, mint a csirkemell vagy comb, illetve az ezekből készült termékek választása javasolt elsősorban. Ezek nem csak az egészséges táplálkozásban, de többek között cukorbetegség, illetve súlycsökkentést célzó életmódváltás esetén is jobban beilleszthetők az étrendbe. A sovány húsok fogyasztása hozzájárul szervezetünk fehérjeszükségletének kielégítéséhez is.

Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a hétköznapok során a készételek közül a lehető legmagasabb hústartalmú változatokat válasszuk. Ezeket gazdagítsuk friss, ízletes alapanyagokkal, és ügyeljünk arra, hogy tányérunkon bőségesen képviseltessék magukat a zöldségek, gyümölcsök és a teljes értékű gabonák is. Az egészséges étkezési szokások kialakítása már a tudatos vásárlásnál kezdődik. Az élelmiszerek csomagolásán rengeteg hasznos információt találhatunk, a felhasznált összetevőktől kezdve az adalékanyagokig és a tápanyagtartalomig. Érdemes időt szánni arra, hogy alaposan átnézzük ezeket az adatokat, és ennek fényében válasszuk a kedvezőbb összetételű termékeket.

„Tedd egyedivé a szövegedet!” – mondta Erdélyi Alíz, és igaza van. Az étrendünk személyre szabása mindannyiunk számára elengedhetetlen, főként akkor, ha valamilyen speciális diétát követünk. De hogyan illeszthető be néha a panírozott fagyasztott hús a táplálkozási megszorításaink közé? Cukorbetegség esetén például fontos, hogy figyelemmel kísérjük a rántott hús szénhidráttartalmát, és azt beépítsük a napi szénhidrátkeretünkbe. Emellett érdemes bőségesen zöldségeket fogyasztani köretként, hogy a táplálkozásunk egyensúlyban maradjon. Cöliákiában, vagyis lisztérzékenység esetén viszont a gluténmentesség szigorú betartása elengedhetetlen. Ez nem csupán az összetevők kiválasztására vonatkozik, hanem az egész gyártási folyamatra is. Csak olyan termékeket válasszunk, amelyek megfelelnek a gluténmentes előírásoknak. A csomagoláson található gluténmentes jelölés biztosíték arra, hogy az adott élelmiszer valóban biztonságos a számunkra.

Related posts