Ez a balatoni különlegesség kiemelkedő elismerést nyert az Év fagylaltja versenyen.

Balatonszemes egy igazi fagylaltozó paradicsom, ahol a legfinomabb mentes fagylalt készül az országban. A Margaréta Fagyizó cukormentes sós pisztácia sorbetje elnyerte a 2025-ös "Az év fagylaltja" verseny "Mentes" kategóriájának első helyét. Azóta a vendégek folyamatosan keresik ezt a különleges ízélményt, és a tulajdonosok tapasztalatai szerint a fokozott érdeklődés a forgalmon is érezhető. Még a hűvösebb napokban is sokan betérnek hozzájuk, hogy megkóstolják ezt a különleges finomságot.
Az Év fagylaltja 2025 verseny mentes kategóriájának idei győztese a balatonszemesi Margaréta Fagyizó lett, ezzel megkoronázva a cukrászszakma egyik legelőkelőbb hazai megmérettetését. A nyertes fagylalt sós pisztáciából készült, és egy különleges feketeribizlis-áfonyás rétegezéssel tűnik ki, emellett mentes minden hozzáadott cukortól, gluténtól, tejtől és tojástól. A hűsítő finomságot Böröczky-Asztalos Ágnes álmodta meg és készítette el, aki férjével, Böröczky Bencével együtt irányítja a balatonszemesi családi fagyizót. Ági a fagyik kreatív megalkotója, míg Bence a vendégek kiszolgálásáért felel a pult mögött, így varázsolva különlegessé minden egyes látogatást.
Ha valaki megkóstolná, biztosan nem jönne rá, hogy mentes fagyit élvez.
Már közel egy évtizede indulunk különféle fagylaltversenyeken. Kezdetben csupán a Balaton fagyija versenyt céloztuk meg, ám az idők során egyre bátorabban merészkedtünk a megmérettetések világába. Most már ötödik alkalommal álltunk rajthoz Az év fagylaltja versenyen, ahol a mentes kategóriában eddig kétszer a második helyezést értük el. De most végre elérkezett a nagy pillanat, és miénk lett a győzelem! - mesélte Böröczky Bence, aki azt is elárulta, hogy a pisztáciát sorbet formájában készítették, így a mag íze még karakteresebben tudott megmutatkozni.
- fűzte hozzá.
Az év fagylaltja verseny kategória-győztesei folyamatosan fejlesztik tudásukat
A Margaréta Fagyizó 2014-ben nyílt meg Balatonszemesen. Az első évben még máshonnan vásárolták a fagylaltot, de 2015 óta már teljes mértékben saját maguk készítik a kínálatot. A házaspár 2018 óta egyre tudatosabban mélyül el a fagylaltkészítés rejtelmeiben. Tanfolyamokra járnak, fejlesztik magukat, és ma már hatfős csapattal dolgoznak együtt. - Tavaly nagyot léptünk előre, amikor sikerült megvásárolni az addig bérelt üzlethelyiséget. Idén már húsvétkor kinyitottunk. A vendégek részéről egyre nagyobb az érdeklődés a mentes fagylaltok iránt. Van, aki egészségügyi okból választja őket, másokat egyszerűen csak az ízek érdekelnek. Az idei díjazott fagyi miatt pedig külön jönnek a vendégek, még esős, hideg időben is - mondta Bence.